Steelbars & Fingerpicks

Begeleiden van een vocalist(e)

Home
Wat is een steelguitar
Theorie
De stemming
Pedalen
Rechterhand
Linkerhand
Linkervoet
Rechtervoet
Kniepedalen
Begeleiden
Wat heb je allemaal nodig
Contact
Tips & Tricks

Wat moet je doen (en niet doen) als je een zanger of zangeres moet begeleiden

De tablatuur die je over het algemeen voor je krijgt zijn vaak solostukken voor pedal steel. Vaak echter zul je ook een zanger(es) of instrumentalist moeten (mogen) begeleiden en ben je onderdeel van een band. De pedal steel zal in dit geval op een geheel andere manier gespeeld moeten worden. Het belangrijkste bij begeleiden is om goed naar de zanger(es) of instrumentalist te luisteren, en je instrument te gebruiken als ondersteuning, aanvulling en versterking van het muzikale geheel Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden

 

·        Ritmische figuren spelen (comping)

·        Het spelen van ‘melodieën’ die passen bij de tekst van de zanger(es)

·        In harmonie spelen met een ander instrument (bijv. gitaar)

·        Sustained akkoorden spelen om het muzikale geheel op te vullen, inleiden naar andere akkoorden, voorbereiding voor modulaties etc.

·        En als laatste: NIET SPELEN. Laat de muziek zijn gang gaan. Een paar maten zonder pedal steel geeft meer effect als je weer inkomt dan wanneer je alle maten volspeelt met snelle licks.

 

Speel zeker geen licks of fills als de zanger(es) aan het ‘woord’ is. Je speelt op dat moment in dienst van die zanger(es) en van de band en niet om zelf in de spotlights te staan. Dit mag enkel als je een solopartij speelt en speel die dan ook voluit. Laat horen wie je bent en dat je je instrument beheerst. Let wel, 99.9 % van het publiek merkt niet eens dat je een mooie of ingewikkelde fill of lick speelt. Speel die dan ook voor jezelf, maar doe het alleen als je de techniek beheerst. Ga niet experimenteren tijdens een show of een optreden. Oefen tot je controle hebt over hetgeen je wilt spelen en breng het pas dan “in de praktijk”

 

De functie van een intro is om de zanger(es) ‘in de song’ te leiden. Soms is de intro een deel van de melodie, soms is dat niet zo. Hieronder volgen een paar voorbeelden van intro’s, fills en endings voor een melodie.

begeleiden1.jpg

Dezelfde sound is ook hier beschikbaar

 

Je kunt voor hetzelfde intro natuurlijk ook een ander ritme gebruiken. Hieronder een voorbeeld van hetzelfde intro maar in een ander ritme gespeeld

 

begeleiden2.jpg

Soms duurt een intro langer en gebruikt de akkoorden I, V en I

(zie kwintencirkel ) om het vocale gedeelte in te leiden:

begeleiden3.jpg

Een intro kan ook beginnen op het V akkoord en dan oplossen in het I akkoord

Bij het volgende intro wordt een kniepedaal gebruikt om de 2e snaar te verlagen

begeleiden4.jpg

Fills:

Als een zanger(es) ‘onderweg’ is met zijn of haar song, is de functie voor de pedal steel het invullen en ondersteunen van de vocalist(e). Let wel, en ik herhaal dit nogmaals, dit is niet het moment om zelf in de spotlights te staan (zitten) en een korte solo te spelen  Soms is een fill gewoon een simpel rustig akkoord achter de vocalen, soms een ritmische fill. Hieronder zo’n ritmische opvulling (Memphis Vamp). Dit kan uiteraard in elke toonsoort gespeeld worden, maar dit voorbeeld staat in G.

 

begeleiden5.jpg

Enter supporting content here

De informatie voor deze site heb ik uit verschillende lesboeken en publicaties gehaald (oa Dewitt Scott,Winnie Winston, Joe Wright , Jan Visser en Arent Storm) Tevens heb ik een gedeelte mijn eigen ervaringen opgeschreven, die ik heb opgedaan en ben tegengekomen bij een aantal leerlingen die ik heb en heb gehad.