Steelbars & Fingerpicks

Toonladders

Home
Wat is een steelguitar
Theorie
De stemming
Pedalen
Rechterhand
Linkerhand
Linkervoet
Rechtervoet
Kniepedalen
Begeleiden
Wat heb je allemaal nodig
Contact
Tips & Tricks

Ga terug naar THEORIE

1.6 Toonladders:

 

 

Een toonladder vormt de basis van elke melodie.

Uitgaande van een zich (na een octaaf) steeds herhalende toonladder delen we het oktaaf weer in een aantal stukken. Vanwege de voorkeur van ons oor voor consonante verhoudingen is een reeks van acht noten ontstaan die er als volgt uitziet: Priem, Secunde, Terts, Kwart, Kwint, Sext, Septiem, Oktaaf, ofwel de namen voor 1e t/m 8e in het Latijn. Een dergelijke reeks tonen wordt een diatonische toonladder genoemd vanwege het ontbreken van een aantal (halve) tonen. Iedere toon van die toonladder heeft zodoende een vaste relatie met de eerste toon van die toonladder, vaak aangegeven met de hiervoor genoemde naam in het Latijn.

Als voorbeeld nemen we de toonladder van C: C-D-E-F-G-A-B-C. Op de piano komt dit neer op 8 naast elkaar liggende witte toetsen vanaf C. Het notenbeeld ziet er uit als in de figuur hierna.

 

toonladderc.jpg
C - Toonladder

Tot zover tamelijk rechttoe-rechtaan, maar hoe gaat het nu als je niet op de C begint maar op een A? A-B-C-D-E-F-G-A heeft als toonladder een heel ander karakter dan C-D-E-F-G-A-B-C. Het verschil zit hem in de afstanden, hoewel je dat op een notenbalk eigenlijk niet eens ziet:

am_toonladder.jpg
A-mineur Toonladder

Steeds zit tussen de B en C resp. E en F een toonsafstand van een halve toon terwijl tussen alle andere een afstand van een hele toon aanwezig is. Niet alle sporten van de ladder zijn even groot!. De eerste toonladder wordt een majeur toonladder genoemd, de tweede een mineur-toonladder. Ook op de andere tonen kan een toonladder worden gebouwd, alleen klinken de meeste ons vreemd in de oren. Wat nu als we het karakter van de toonladder willen behouden, maar alles een hele noot hoger willen laten klinken. Wat er moet gebeuren is het gelijk houden van de afstanden zoals bij de beschreven toonladder van C. Hiervoor moeten de F en C met een halve toon verhoogd worden, en we krijgen nu een toonladder met twee kruisen.

 

D   E   F#   G   A   B   C#   D

 

Steeds zal in een majeur toonladder de afstand tussen de 3e en de 4e traptrede van de ladder, en die tussen de 7e en 8e trap een halve toon zijn terwijl die tussen de ander traptreden een hele is.

 

Laten we nu eens de mineur toonladder van D gaan vergelijken met de majeur toonladder van D:

D E F# G A B C# D : D-groot (majeur)

D E F G A Bb C D : D-klein (mineur)

Het eerste dat opvalt is het verschil in afstand tussen de grondtoon en de derde trap. Voor de majeur toonladder zijn dat twee hele tonen, terwijl, dat voor de mineur toonladder een hele plus een halve toon is. Men zegt nu dat de afstand van de eerste tot derde trap een grote terts is voor de majeur- of grote-terts toonladder, terwijl die bij de mineur-toonladder een kleine-terts is, en dus ook wel kleine-terts-toonladder wordt genoemd.

Bij iedere toonladder horen dus een aantal mollen of kruisen; behalve bij de toonladders van C-majeur en A-mineur (Am). De toonladder van A-mineur en C-majeur worden vanwege gelijke voortekens wel elkaars parallel genoemd, A-mineur is dus de parallelle mineur toonladder van C-majeur. Parallelle toonladders worden vaak binnen een melodie door elkaar gebruikt.

 

 

Na deze uitleg van het begrip toonladder gaan we eens proberen of we deze toonladder ook op de Pedal Steel Guitar kunnen vinden. 

Speel het volgende:

toonladder1.jpg

Wat je zojuist hebt gespeeld is een majeur toonladder in E. (begint en eindigt met de toon E)

Je kunt hier duidelijk de toonsafstanden zien die hiervoor besproken zijn.

Heel-heel-half-heel-heel-heel-half

 

Speel je ditzelfde op snaar 7  krijg je de toonladder van F#

Speel je ditzelfde op snaar 5  krijg je de toonladder van B

 

Als je begint in de 3e positie van snaar 8,  krijg je de toonladder van G

 

Speel nu het volgende:

toonladder2.jpg

Je zult dit herkennen als dezelfde ladder van zojuist, alleen heb je deze nu op verschillende snaren gespeeld, in plaats van steeds je steelbar te verschuiven over één snaar

 

  • De pedalen op je steel hebben de eigenschap de toonhoogte van verschillende snaren te veranderen, waardoor het mogelijk is een toonladder te spelen zonder gebruik te maken van je steelbar. In het onderstaande voorbeeld staat de E-majeur ladder tussen de haakjes.

De tonen aan beide zijden van de haken zijn het vervolg van de ladder. Dit geeft de reeks noten van de toonladder weer in één bar-positie .

  • Speel eerst de ladder oplopend, beginnend op de 10e snaar. Start daarna met de laatste positie en speel de ladder aflopend 

toonladder3.jpg

Speel de onderstaande 3 varianten van de C Majeur toonladder op je steelguitar en prent de verschillende posities waar je speelt en welk pedalen je daarbij gebruikt goed in je hoofd

toonladder4.jpg

toonladder5.jpg

toonladder6.jpg

Klik hier om te zien wat je met deze toonladder al zou kunnen spelen

De informatie voor deze site heb ik uit verschillende lesboeken en publicaties gehaald (oa Dewitt Scott,Winnie Winston, Joe Wright , Jan Visser en Arent Storm) Tevens heb ik een gedeelte mijn eigen ervaringen opgeschreven, die ik heb opgedaan en ben tegengekomen bij een aantal leerlingen die ik heb en heb gehad.