Steelbars & Fingerpicks

Wat heb je allemaal nodig

Home
Wat is een steelguitar
Theorie
De stemming
Pedalen
Rechterhand
Linkerhand
Linkervoet
Rechtervoet
Kniepedalen
Begeleiden
Wat heb je allemaal nodig
Contact
Tips & Tricks

Wat heb je nodig om te kunnen spelen:

 

·         Steelguitar

·         Volumepedaal

·         Steelbar

·         Fingerpicks

·         Versterker

·         Kruk

 

 

Steelguitar

 

De keuze van een instrument hangt af van verschillende factoren.

Als je echt beginnend steelgitarist bent ben je het beste met een studentenmodel.

Voordelen van een studentenmodel zijn:

1.        Het instrument is relatief goedkoop

2.        Je kunt een aantal jaren vooruit met hetgeen het instrument biedt

3.        Het instrument is populair bij beginnende steelers en is dus later weer redelijk gemakkelijk te verkopen.

 

Een ‘’student-model’’  is over het algemeen uitgerust met 3 voetpedalen en 4 kniehevels, wat meer dan voldoende is om het instrument te leren bespelen .

Er zijn verschillende merken op de markt die populair zijn als eerste gitaar. 

Erg populair zijn de ZUM-Steel en de Carter-Starter.

 

Verder bestaat de keuze uit een aantal variaties van instrumenten/stemmingen

·         Enkele hals – E9 stemming

·         Dubbele hals – E9/C6 stemming

·         Universeel 12 snarig – E9/B6

·         Universeel 14 snarig  - E9/B6

 

De keuze voor een gebruikte steel is (zeker in Europa) beperkt. Voor een gebruikt instrument (naar keuze) zul je hier weinig keus hebben. Maar kijk regelmatig op het internet en wellicht kom je een keer een  instrument tegen waarmee je verder wilt. Als je in de USA gaat kijken heb je beduidend meer kans dat je een gebruikte steel naar keuze kunt uitzoeken.

Wat betreft welk merk steelgitaar je wilt aanschaffen, kan ik daar weinig advies over geven.

Er  zijn diverse topmerken op de markt, zoals Emmons, Carter, Zum, Mullen, Sho-Bud, JhC. . eigenlijk te veel om op te noemen. Elke gitaar heeft zijn eigen geluid en eigenschappen. Met een van bovengenoemde steels weet je zeker dat je een klasse gitaar koopt. Ikzelf speel op een Carter D10. Voor mij een top gitaar

 

Versterker:

 

Om thuis te kunnen oefenen heb je niet zo’n grote versterker nodig. Dan is in feit een versterker van 20Watt al ruim voldoende. Verder zijn er voor Pedal Steel speciaal ontwikkelde versterker in de handel. De meest gebruikte steelversterker is van Peavey, die de Nashville series heeft, en daarvoor de Session series heeft gehad, speciaal ontwikkelt voor Pedal Steel Guitar. Een andere populaire steelversterker is de versterker van Evans.

 

Volumepedaal:

 

De keuze van een goed volumepedaal is beperkt tot een paar merken. Wel zijn daar veel variaties in te koop.

Goodrich is een veel gebruikt pedaal. De kwaliteit van een volumepedaal wordt o.a. bepaald door de pot-meter die er in verwerkt zit. Tegenwoordig zijn er ook pedalen die het volume regelen mbv lasertechnieken.

 Hilton heeft deze pedalen. Een groot voordeel hierbij is dat er geen potmeter in zit die vuil kan worden en kan gaan kraken of brommen. Er zit geen koordje in om de potmeter te bedienen, wat  zou kunnen breken en je dan voor een groot probleem plaatst.

 

Steelbar:

 

Koop een steelbar die (afmeting) heeft. Let er op dat je de bar nooit laat vallen omdat er deukjes in kunnen komen die weer invloed kunnen hebben op je spel. Als je niet speelt, leg je steelbar dan horizontaal weg en niet rechtop. Voorkom hiermee dat je steelbar om kan vallen en je gitaar beschadigd. Verschillende merken steelbars zijn Dunlop, BJS

 

Fingerpicks:

 

 

 

Krukje:

 

Over een krukje valt weinig meer te zeggen dan dat het makkelijk is als je de hoogte kunt verstellen. Er zijn speciale “zetels’’  voor pedal-steel in de handel, maar met een eenvoudig drumkrukje kun je al heel goed vooruit. Koop wel een kruk die stevig staat.

Enter supporting content here

De informatie voor deze site heb ik uit verschillende lesboeken en publicaties gehaald (oa Dewitt Scott,Winnie Winston, Joe Wright , Jan Visser en Arent Storm) Tevens heb ik een gedeelte mijn eigen ervaringen opgeschreven, die ik heb opgedaan en ben tegengekomen bij een aantal leerlingen die ik heb en heb gehad.