Steelbars & Fingerpicks

Akkoorden 2

Home
Wat is een steelguitar
Theorie
De stemming
Pedalen
Rechterhand
Linkerhand
Linkervoet
Rechtervoet
Kniepedalen
Begeleiden
Wat heb je allemaal nodig
Contact
Tips & Tricks

Ga terug naar THEORIE

Akkoorden vinden bij een melodie

Het vinden van akkoorden bij een melodie vereist enige oefening en vooral goede oren!

Hier volgen een paar "hints" om snel akkoorden bij een gegeven melodie te vinden.

 

1.      Zoek eerst uit  in welke toonsoort de melodie staat (of moet staan). De meest voor de hand liggende mogelijkheid is de noot waarmee de melodie begint en/of eindigt. In geval van een opmaat: kijk naar de eerst noot van de eerste "echte" maat.

2.      Bepaal of de melodie een mineur ("droevig") of majeur ("vrolijk") karakter heeft.

3.      Als bijvoorbeeld een G werd gevonden als toonsoort en "droevig" als karakter, dan is de toonsoort dus G-mineur (Gm) (en heeft dus twee mollen als voorteken voor aan een notenbalk). Evenzo A en "vrolijk" geeft A-majeur (A) en dus 3 kruisen vooraan de notenbalk.

4.      De toonsoort bepaalt nu voor een groot deel welke akkoorden gebruikt kunnen worden. We hadden al gezien welke akkoorden het meest voor de hand liggen in een toonladder namelijk: I V7 en IV. We kunnen deze makkelijk terugvinden met behulp van de kwintencirkel. Kijk op de kwintencirkel naar de tonen die links en rechts van de grondtoon van de toonladder staan. Dit zijn precies het IV I en V akkoord met het akkoord dat dezelfde naam heeft als de toonladder in het midden. Het meest gebruikte akkoord is het tonica-akkoord ofwel het akkoord dat dezelfde naam heeft als de toonladder zelf. Het tweede belangrijke akkoord is het akkoord dat op de kwintencirkel rechts naast de tonica staat. Dit akkoord wordt dominant akkoord genoemd omdat dit de toonladder domineert. Het dominantseptiem akkoord is ook het enige majeur akkoord dat met septiem laddereigen is. Voor C-groot hebben we zodoende als akkoorden: C G7 en F als basis en Am Em Dm en Bo ter afwisseling.

5.      Begin het begeleiden van een melodie met het akkoord op de tonica. Als dit niet meer klinkt, probeer dan het dominant (of dominant septiem akkoord). Als ook dit niet klinkt, probeer dan het subdominant akkoord (in C-groot worden dit dus resp.: C G7 en F, of in A-klein Am E7 en Dm.)

6.      Als een I-V7-IV begeleiding niet voldoet kun je met behulp van de kwintencirkel nog wat extra mogelijke akkoorden vinden; rechts naast het IV-I-V7 trio staan nog IIm, VIm en IIIm of III7 ter beschikking. In de afgebeelde kwintencirkel is de tonica (=I) C. De toonladder is op de cirkel gemarkeerd.

 

Voor andere toonsoorten dan C kan de inhoud van de kwintencirkel als het ware gedraaid worden om de juiste akkoorden te vinden: zorg dat I bij de toonsoort staat, en alle bij de toonsoort behorende akkoorden zijn af te lezen.

akkoorden3.jpg

  • De belangrijkste toonsoorten in majeur:

 

IV

I

V7

IIm

VIm

IIIm

VIIo

bbb

Ab

Eb

Bb7

Fm

Cm

Gm

Do

bb

Eb

Bb

F7

Cm

Gm

Dm

Ao

b

Bb

F

C7

Gm

Dm

Am

Eo

 

F

C

G7

Dm

Am

Em

Bo

#

C

G

D7

Am

Em

Bm

F#o

##

G

D

A7

Em

Bm

F#m

C#o

###

D

A

E7

Bm

F#m

C#m

G#o

 

  • en eenzelfde schema voor mineur:

 

IVm

Im

V7

II

VI

III

VII

bbb

Fm

Cm

G7

Do

Ab

Eb

Bb7

bb

Cm

Gm

D7

Ao

Eb

Bb

F7

b

Gm

Dm

A7

Eo

Bb

F

C7

 

Dm

Am

E7

Bo

F

C

G7

#

Am

Em

B7

F#o

C

G

D7

##

Em

Bm

F#7

C#o

G

D

A7

##

Bm

F#m

C#7

G#o

D

A

E7

.

Eén van de belangrijkste dingen om van dit verhaal over toonladders te onthouden is: "halve toonafstanden trekken". Als je in een melodie (of tweede stem) op de juiste plaatsen halve toonafstanden gebruikt (en de daarbij behorende akkoorden), trek je de melodie als het ware "vooruit". In de kwintencirkel vind je de halve toonafstanden steeds terug op de derde en zevende trap van ieder septiem akkoord. Speel maar eens B7 - E7 - A7 - D7 - G7 - C, en je hoort een heel dwingende reeks van steeds halve toonafstanden. In de onderste balk zijn de trekkende overgangen nog eens genoteerd halve toonafstand vinden bijv. bij B7-E7 is er behalve d#-d en a-g# ook nog d#-e te beluisteren. In de slotovergang G7-C laat je nu het septiem (de Bb) weg, waardoor de dwang naar weer een volgend akkoord wegblijft; we zijn weer thuis (in de veronderstelling dat we in C-groot spelen).

 

Tot zover een beetje uitleg over muziektheorie..niet kompleet zoals ik al gemeld heb maar toch…ik hoop dat je er iets van zult opsteken

 

Gebruik hetgeen ik heb proberen uit te leggen over muziektheorie als een back-up.

Het is niet de bedoeling dat je alles wat in dit hoofdstuk besproken is van buiten gaat leren, (hoewel dat geen gek idee zou zijn) maar ik ben er van overtuigd, dat als je straks iets verder zult zijn met het bespelen van je Pedal Steel Guitar, dat je regelmatig zult terugkijken naar de voorgaande pagina’s omdat het belangrijk is te weten waar je muzikaal mee bezig bent.

Back Home

Enter supporting content here

De informatie voor deze site heb ik uit verschillende lesboeken en publicaties gehaald (oa Dewitt Scott,Winnie Winston, Joe Wright , Jan Visser en Arent Storm) Tevens heb ik een gedeelte mijn eigen ervaringen opgeschreven, die ik heb opgedaan en ben tegengekomen bij een aantal leerlingen die ik heb en heb gehad.